top of page

Data naÈ™terii: 15 martie 1945, BucureÈ™ti

Ion Grigorescu: 

   ”Am fost doctorul È™i prevenitorul meu, lăsându-mă să mă primejduiesc spre a nu fi un slab (de înger), am jonglat cu eul , de parcă ar fi putut fi oricum, iar iniÈ›ial un nimic. Vrând să mă ocup de biologie, nu m-am lăsat È™i m-am făcut artist, m-am abandonat ca atare pentru a lucra pe È™antier ca restaurator de biserici, satisfăcându-mi È™i nevoia de acÈ›iune. Dar a restaura biserici, dincolo de schele È™i scripeÈ›i, e un ascuns misionarism nu numai spre binele cărămizii È™i tencuielii, ci È™i al omului È™i al icoanei. Am revenit ca un altfel de artist, reunind ce se mai putea utiliza din doctorul, sportivul È™i iconarul ce-mi rămăseseră. Revenirea, precum Orfeu nu poate să nu se uite înapoi, va păstra perpetuu o câtime retrospectivă, o îndatorare față de propriul meu trecut, până la a recunoaÈ™te că repertoriul e deja încheiat după perioada de debut (ceea ce era deja consfinÈ›it involuntar de abandonul amintit) .
    Rămâne de discernut ce nu e al meu, ce provine din realitate, uneori dură, sau din tradiÈ›ii È™i
colaborări duse la preluarea unui limbaj altul. Un fel de a face al meu ce nu e al meu, în logica unui eu căruia i se prescriu acest fel de sarcini, odată ce el, eul, a fost È™i poate redeveni gol. Și dacă mai e ceva, se smereÈ™te, căci e spre plinirea tuturor. Nu e de mirare ca majoritatea celor făcute de mine să nu fie ale mele, să fi lucrat pentru altcineva, iar restul, care îmi rămâne (deci) să fie mica mea nesupunere, carenÈ›e de învățare È™i totuÈ™i câteva reuÈ™ite independenÈ›e. Smerenia È™i plinirea tuturor, micÈ™orarea È™i mărirea nu consfinÈ›esc nimic mai mult decât limitele naturale.
    Spun că rămâne de discernut pentru că în majoritatea timpului (în jurnal spre exemplu) am
strâns tot ce am făcut, am semnat, am avut din ce în ce mai mult È™i multele pauze, de necesară
onestitate încă nu au dat înapoi datoriile contractate la alÈ›ii. Sunt oare mai multe, sau mai puÈ›ine merite de a lucra cu alÈ›ii în nu se È™tie folosul cui? Pentru că orice È™i oricum cade când nu foloseÈ™te la nimic.
   În anii 80, la mijlocul carierei mele am avut acest proiect de lucru în comun È™i dincolo de generaÈ›ii, aproape confundându-l cu Conceptualismul, după care mi-a rămas ca o notă în conÈ™tiință.”


Studii:
1969 - Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secÈ›ia pictură, BucureÈ™ti
Din 1989 expune alături de Grupul Prolog

bottom of page